در اواخر قرن نوزدهم با شناخت مواد غذایی پرمصرف و بعدها نیاز به مواد کممصرف و فراهم نمودن شرایط تهویه مناسب در محلولهای غذایی بطور مصنوعی سیکل کامل تولید از مرحله سبز شدن تا مرحله باردهی و مرگ از نظر علمی در حوالی سالهای 1930 ـ 1920 اعلام گردید. اصطلاح هیدروپونیک (Hydroponicum) اولین بار بوسیله Gericke پیشنهاد شد که او موفق گردیده بود در کالیفرنیا تولید نباتات را در معیار تجارتی بدون استفاده از خاک از رشد اولیه تا مرحله باردهی نشان دهد. این اصطلاح مجموعهای است از یک لغت یونانی Hydro یعنی آب و کلمه لاتین Ponero یعنی جای دادن که بطور خلاصه مفهوم قرار گرفتن چیزی در آب از آن استنباط میگردد.
کلمه هیدروپونیک برای اولین بار در آمریکا استفاده شد و مترادف با کشت بدون خاک است . ولی در آلمان و انگلیس کشت آب برای این روش نام گذاری می شود . روش کشت گیاهان بدون خاک از سالها قبل در فلسطین اشغالی استفاده می شده است . در این منطقه به دلیل کمبود آب و خاک این روش جایگزین مناسبی برای زراعت روشهای متداول است .
هنگامی که استفاده از روش آب کشت و تولید محصولات کشاورزی بدون استفاده از خاک مطرح میشود این سوال ظاهرا بسیار ساده پیش میآید که وقتی میلیونها هکتار زمین مزروعی وجود دارد که قسمتی هم بدون استفاده مانده، وقتی خاک به عنوان منبع مواد غذایی گیاهان و محیط طبیعی رشد آنها به بشر ارزانی شده چرا به جای استفاده از آن به دنبال روش تولید بدون استفاده از خاک برویم؟ پاسخ این سوال در مواردی که جامعه مصرف کننده مثلا سبزیجات تازه به دلایل صنعتی ، تجارتی ، نظامی و غیره در منطقه بدون خاک مزروعی مستقر شده و یا دسترسی با آب ارزان قیمت نداشته و مسائل حمل و غیره مطرح باشد نسبتا آسان است.
از زمانی که Gericke در سال 1929 امکان کشت تعدادی از نباتات را بدون استفاده از خاک تا مرحله تکامل و باردهی آنان به ثبوت رساند تا امروز که در نقاط مختلف جهان تولید با روش آبکشت به صورت تجارتی معمول گردیده، فکر دانشمندان و متخصصین به تکامل این روش و رفع نواقص آن مشغول بوده است. دستگاه یا ظرفی که Gericke از آن استفاده کرد در حقیقت جعبهای یود که به جای درب آن یک ورق توری قرار داشت. روی توری بستر بذور و زیر آن مقداری فضای خالی و بعد از فضای خالی محلول غذایی در کف محفظه واقع میشد.
نبات پس از سبز شدن در بستر بذر که از جنس سنگریزه یا ماده دیگری غیر از خاک بود ریشه خود را از سوراخهای توری عبور داده و ریشه پس از طی فضای خالی زیر توری خود را به محلول غذایی میرساند. با پاشیدن آب یا محلول غذایی روی بستر بذر ، رطوبت برای رشد بذر و جلوگیری از خشک شدن آن قسمت ریشه که داخل محلول غذایی قرار نداشت، تامین میگردد. به علاوه با تبخیر مختصری که از سطح محلول غذایی و یا در اثر محلولپاشی از بالای توری حاصل میشد درصد رطوبت فضای زیر توری تا سطح محلول غذایی را بالا نگه داشته و از خشک شدن ریشههای واقع در این قسمت جلوگیری میگردید. ضمنا این ریشهها حداکثر دسترسی به هوا را داشتند.
با این روش Gericke تضاد مکانیسم آب و هوا را در محیط رشد ریشه به شکلی از بین برد اما این روش برای تولید تجارتی راه حل مناسبی ارائه نمیداد و چند نقص کلی و عمده داشت. یکی اینکه طبیعت این نباتات اقتضا نمیکرد که ریشه آنها در هوا آویزان باشد بلکه برعکس نیاز به اتکا داشتند. و دیگر مشکل اینکه در طوقه ریشه گیاهان حساس پوسیدگی ایجاد شد. ولی در هر حال با تلاش شبانه روزی دانشمتدان و محققان ، امروز مطالعه و تحقیق و کسب تجربه در این زمینه به حدی توسعه یافته و مورد توجه قرار گرفته است که آینده کار برد روش آبکشت را خیلی روشن جلوه میدهد. در حال حاضر تولید تجارتی محصولات با روش آبکشت در آمریکا ، ژاپن ، اروپا و هندوستان رو به افزایش بوده و در سایر نقاط دنیا در حال پیشرفت است. بدون تردید کشور ما نیز دور از این تکنولوژی قرار نخواهد گرفت.
اهداف:
۱- تولید میوه و سبزی تازه در زمینهای خشک، سنگی، باتلاقی و زمینهایی که به هر دلیل غیر قابل کشت هستند.
۲-بهرهبرداری از اماکن متروکه مثل انبار، گاراژ و غیره
۳- کشت گیاهان علوفه ای بطور متوالی برای واحدهای کوچک دامداری
۴- صرفه جویی قابل ملاحضه در مصرف آب در مناطق که آب کمیاب است.
۵- بازده بیشتر در تولید سبزیجات و گلهای خارج از فصل درگلخانه
۶-سهولت پیش بینی میزان عملکرد
۷- کیفیت بهتر محصولات
۸- کاهش میزان ابتلا به بیماریهای ارگانیک و انگلی گیاهان
۹- کاهش هزینه نیروی انسانی به علت حذف عملیاتی که به خاک مربوط می شود.
انواع روشها
کشت مستقیم در محلول غیر متحرک
این روش شباهت زیادی به اولین روش تولید آبکشتی دارد که در آن قسمتی از ریشهها به منظور جذب اکسیژن در هوا قرار داشته و قسمتی در محلول غذایی جایی میگیرند. به دلایلی عمده امروزه در سیستمهای تجارتی از آن استفاده نمیشود.
کشت در مه
این روش شباهت زیادی به روش کشت در محلول دارد با تفاوت که غذا به صورت مه یا باران پودر شده به نباتات پاشیده میشود ولی به همان دلایل ذکر شده از قبیل اشکالاتی که نگه داشتن نباتات دارد و همان مشکلات بیولوژیکی روش بالا ، روش کشت در مه هنوز تجارتی نگردیده و در حال حاضر تحقیقاتی در این مورد در کشور ایتالیا جریان دارد.
کشت در ماده جامد با مدار باز از نظر محلول غذایی
در عمل مثل روش کشت در خاک است با این تفاوت که به جای خاک ماده بیاثری مثل شن یا سنگریزه مورد استفاده قرار گرفته و ریشهها در این ماده رشد میکنند. از نظر وسایل و ساختمان و تاسیسات ، روی هم رفته خیلی ساده میباشد. مشهورترین نوع این روش ، کشت در ماسه یا شن با استفاده از محلول غذایی از سطح ماسه مصرف شده و پس از آنکه مقداری بوسیله ریشهها جذب گردید، بقیه به صورت فاضلاب از سیستم خارج میشود. خروج فاضلاب از مدار محلول دهی باعث میشود که این روش از نظر صرفه جویی در مصرف آب در مواردی که هزینه تامین آب زیاد است مقرون به صرفه و قابل توصیه نباشد.
روش کشت در ماده جامد با مدار بسته از نظر محلول غذایی
در این سیستم کشت در حوضچههای متصل به مخزنهایی صورت میگیرد که بوسیله بتن یا استفاده از مواد دیگر ساخته شده است. محلول غذایی از مخزن مربوط بوسیله پمپ وارد حوضچه شده و سطح ارتفاع آن در حوضچه بالا آمده و مجددا بوسیله پمپ تخلیه گردیده و به مخزن مربوطه برمیگردد. این عمل بر حسب نیاز نبات به آب و غذا چند بار در روز تکرار میگردد.
مزیت عمده این روش در مقایسه با روش مدار باز امکان صرفه جویی در مصرف آب به مقدار زیاد بوده و با مقدار قابل ملاحظهای نیز در مصرف مواد غذایی صرفهجویی میشود. بدیهی است از نظر کنترل کیفیت و کمیت محلول غذایی مراقبت و دقت بیشتری لازم خواهد بود. به علاوه هزینه تاسیسات اولیه به مراتب بیشتر میباشد . در این گلخانهها مورد توجه باشد ، استفاده از سیستم تغذیه و آبیاری با مدار بسته توصیه و تاکید میگردد.
موارد استفاده :
· محدودیت اراضی
· تولید برخی محصولات خاص
· تولید محصول در غیر فصل طبیعی
مزایا
۱- چون محلول غذایی مایع است به راحتی می توان آن را کنترل کرد و تنها مواد غذایی که کاهش یافته است را به محلول اضافه کرد در حالی که در خاک این کار غیر ممکن است ( هزینه زیادی دارد ) .
۲- گیاهان را می توان در مناطقی پرورش داد که در حالت عادی رشد نمی کنند
۳- مصرف آب در این روش به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و این یک مزیت برای نواحی خشک است .
۴- در این روش ضد عفونی کردن محیط رشد بسیار شده و کم هزینه است در حالی که ضد عفونی کردن خاگ گران قیمت و غیر ممکن است . پس در این روش آلودگیهای ریشه بسیار کم دیده می شود .
۵- در این روش می توان از آبهای شور هم استفاده کرد .
۶- در این روش محصول بسیار بیشتر و کیفیت عالی داشته چون مواد غذایی به راحتی در اختیار گیاه قرار داشته است پس در حقیقت کیفیت و کمیت محصول در واحد سطح افزایش چشمگیری دارد .
۷- در این روش از حجم ریشه ها به شدت کاسته می شود و بزرگ شدن ریشه ها در حد میکروسکوپی است و چون ریشه ها نسبت به کشت خاکی کم شده کمتر هم دچار بیماری می شوند .
۸- امکان کشت مداوم یک گیاه معین در یک زمین ثابت بدون اینکه احتیاج به آیش باشد
۹- تراکم کاشت بالا در واحد سطح
۱۰- کاهش میزان کار سنگین
۱۱- کاهش مشکلات مربوط به آفات و بیماری ها و رهایی از علف های هرز
۱۲- تولید زیاد محصول و ارتقای کیفی
معایب
در سیستمهای بدون کشت میتوان از طریق تعویض محلول غذایی و تهویه مصنوعی تهویه را تأمین کرد. در خاک خاصیت بافری یا تامپونی برای عناصر غذایی وجود دارد ولی در محلولهای غذایی این مشکل وجود ندارد. مسأله دیگر در کشت بدون خاک سرمایهگذاری اولیه برای گیاه میباشد. معمولا هیدروپونها نیاز به سرمایهگذاری دارند که ممکن است برای هر نوع محصولی این مساله اقتصادی نباشد.
مواد غذایی مورد نیاز در کشت هیدروپونیک
خاک دارای خاصیت تامپونی و بافری است. بدین مفهوم که اگر عنصری توسط گیاه جذب شد و غلظتش در محلول خاک کاهش پیدا کرد خاک این توانایی را دارد که از فاز جامد یا فاز تبادلی آن عنصر را آزاد و وارد محلول خاک کند و غلظت را به همان سطح اولیه خودش برگرداند. خاصیت تامپونی یا همان حفظ غلظت و آزاد کردن عناصر از فاز جامد یا تبادلی است. ولی در محلولهای غذایی یا کشت هیدروپونیک تجدید غلظت وجود ندارد. در بعضی از سیستمها ، محلول غذایی حالت چرخشی داشته و در یک محدوده (یا مخزنی) کمبود غلظت خود را جبران کرده و دوباره وارد سیستم خواهد شد که این خود یکی از مزیتهای خاک در رابطه با کشت بدون خاک است.
در سیستمهای بدون خاک در تغذیه گیاه از محلولهای غذایی استفاده میکنند لذا برای تهیه محلولهای غذایی از نمکهای عناصری مانند نیترات پتاسیم و سولفات پتاسیم استفاده میکنند. معمولا برای تهیه این محلولها ، فرمولهای غذایی متعددی پیشنهاد شده است. برای هر گیاه خاص با توجه به نیاز غذایی آن گیاه ، فرمول غذایی خاصی تنظیم میشود. یعنی غلظت لازم در محلول غذایی کنترل میشود. بطوری که تمامی عناصر غذایی مورد نیاز در آن به مقدار کافی وجود داشته باشند.
سیستم های تمام اتوماتیک
بطور کلی سیستم های هیدروپونیک تمام اتوماتیک بصورت مانیتورینگ قابل برنامه ریزی و کنترل میباشند .
1- کنترل دقیق زمانبدی آبرسانی یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک . 2- کنترل کود دهی ( کود میکرو و ماکرو ) از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک . 3- کنترل دمای سالنها بصورت جداگانه از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک 4- کنترل رطوبت هوای داخل سالن بصورت جداگانه از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک 5- کنترل رطوبت خاک مصنوعی بصورت جداگانه از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک 6- کنترل ph آب هر سالن بصورت جداگانه از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک 7- کنترل ed آب ( شوری آب ) بصورت جداگانه از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک 8- کنترل مقداردی اکسید کربن هرسالن بصورت جداگانه از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک 9- کنترل نورسالن های بصورت جداگانه از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک 10- کنترل فیدبک آب مصرفی سالنها بصورت جداگانه از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک ( در این سیستم آب اضافی سالنها پس از تسویه و گندزدایی مجددا به سیستم برگشت داده خواهد شد ولذا درصد زیادی در کاهش آب مصرفی دخیل خواهد بود چرا که علاوه بر کاهش هزینه های مصرفی آب کاهش چشمگیری در کودهای میکرو و ماکرو خواهد داشت ) . 11- کنترل پنجره ها و سایبان ها بصورت جداگانه از یک تا ده سالن کشت طبق برنامه نرم افزاری سیستم پردازش مرکزی دستگاه بصورت صددرصد اتوماتیک. 12- استفاده از پمپ های استاندارد شده تولید شده کارخانجات موتوژن 13- استفاده از شیربرقیهای رایج بازار و قابل تعویض بودن آنها درصورت مشکل با شیربرقی های دیگر ( عدم انحصاری بودن شیربرقی ها ) 14- استفاده از سیستم نرم افزاری بسیار پیشرفته جهت کنترل هر سالن جهت هر نوع کشت با هرنوع ویژگی و قابل برنامه ریزی توسط اپراتور سالن 15- استفاده از میکسرتمام استیل جهت میسکر کردن کودهای مورد لزوم 16- استفاده از بردهای الکترونیکی تولید شده شرکت و پشتیبانی قطعات بصورت مستمر 17- استفاده از بردهای الکتریکی و کنتاکتورهای با کیفیت و استاندارهای بالا و قابل جایگزین نمودن آنها با هرنوع کنتاکتوردیگر ( عدم انحصاری بودن ) 18- استفاده از کنترولرهای بسیار دقیق و قابل جایگزین نمودن آنها با هرنوع دیگر ( عدم انحصاری بودن )
تصاویر:
به طور کلی کشت بدون خاک از دو سیستم پیروی می کند :
1- سیستم باز : محلول غذایی مجدد استفاده نشده مثل کشت در پشم سنگ و کشت کیسه ای و کشت در سنگریزه
2- سیستم بسته : محلول غذایی مجدد مورد استفاده قرار می گیرد و به عبارت دیگر محلول در یک چرخه قرار دارد و به آن فقط مواد غذایی که کاهش می یابند و آب اضافه می شود .